Kinderen van ouders die overgewicht hebben, zijn vaker zelf ook te zwaar. Dat blijkt uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Ook blijkt dat kinderen uit gezinnen met een laag inkomen en niet-westerse allochtone kinderen, vaker overgewicht hebben.

In 2015 had 12% van de kinderen van 4-12 jaar overgewicht.

“Dat baart ons wel zorgen,” zegt Patricia Schutte, woordvoerder van het Voedingscentrum. ”We willen ons graag inzetten om overgewicht bij kinderen te verminderen, maar alleen met voorlichting bereiken we helaas niet iedereen. We hebben de overheid, bedrijven en ouders zelf hard nodig om voor kinderen overal een gezonde omgeving te bieden: thuis, op school, op het sportveld, in het winkelcentrum en noem maar op.”

Wat kun je als ouder zelf doen?

Gezond gewicht

Als je kind op de basisschool zit, wordt hij regelmatig gecontroleerd door een schoolarts, die werkt voor de JGZ (Jeugdgezondheidszorg). Die houden bij hoe hij groeit in lengte, maar ook in gewicht. Maar buiten dat moet je als ouder zelf in de gaten houden hoe het gaat met je kind. Veel ouders meten en wegen hun kinderen regelmatig zelf, maar hoe weet je eigenlijk of je kind qua gewicht wel goed zit? Volg je je eigen gevoel of zegt dat niet altijd genoeg?Of je kind een gezond gewicht heeft kun je achterhalen met een simpele test: de Body Mass Index (BMI).

Belangrijk signaal

Misschien schrik je een beetje als je kind aan de zware kant is of dreigt te raken. Zo op het oog lijkt er weinig aan de hand: hij of zij eet gezond en beweegt regelmatig. Zo erg is het toch niet? Heel begrijpelijk dat je deze vragen hebt. Toch is dit wel een belangrijk signaal om te kijken of er iets is dat je kunt veranderen. Waarom een kind wat te zwaar is geworden, is lang niet altijd meteen duidelijk. Misschien eet of drinkt hij dingen waarvan je helemaal niet wist dat er veel calorieën in zaten, of kunnen de porties wat kleiner?

Waar kun je als ouder op letten?

Je kind eet en drinkt het vaakst gewoon thuis. Het helpt als je een gezonde thuisomgeving creëert voor jou en je gezin.

  • Aan tafel eten is niet alleen gezelliger, maar kinderen (en volwassenen) eten verhoudingsgewijs ook minder dan wanneer ze voor de tv of achter de computer zitten.
  • Als je de snoeppot uit het zicht haalt en het fruit op tafel zetten verleid je jezelf en je kind vanzelf om gezonder te kiezen.
  • Let eens op tussendoortjes: wat zit daar eigenlijk allemaal in qua suiker, vet en calorieën? Dat is heel goed op het etiket te zien: vergelijk eens producten met elkaar. Veel producten die gezond lijken zijn dat uiteindelijk niet. “Zonder toegevoegd suiker” betekent niet dat er geen suiker in zit. Een plak ontbijtkoek of fruitbiscuit tussendoorkoekje of biscuit lijkt geschikt voor kinderen, maar het is gewoon een koek met flink wat calorieën. Bekijk hier gezonde  tussendoortjes.
  • Wat drinkt je kind allemaal? Dat frisdrank veel suiker bevat, weten de meeste mensen wel. Maar wat dacht je van pakjes drinken en sap ? Die zijn niet zo onschuldig als ze lijken. Wist je dat er in een pakje appelsap wel 5 klontjes suiker zitten? Diksap of aanmaakranja bevat ongeveer hetzelfde. Zo maak je de stap naar  gezondere drankjes
  • Zijn de porties die je kind eet geschikt voor hem? Natuurlijk is het belangrijk wat je kind te eten krijgt, maar ook de hoeveelheid speelt mee. Wat zijn eigenlijk normale porties voor een kind? Hier zie je de aanbevolen dagelijkse porties voor kinderen van 4-8 en 9-12 jaar, in vergelijking met een volwassene.

De goede kant op

Er zijn veel dingen die je kunt doen als ouder om ervoor te zorgen dat je kind een gezonder gewicht krijgt. Maak je je zorgen over zijn gewicht, neem dan contact op met je huisarts of kinderdiëtist. Die kan helpen om het weer langzaam meer zeker de goede kant op te laten gaan.

You may also like

No Comment

You can post first response comment.

Leave A Comment

Please enter your name. Please enter an valid email address. Please enter a message.
Call Now Button