Vitamine B3 verlaagt bloeddruk en ontsteking

Volgens een meta-analyse, waarin gegevens van 8664 deelnemers uit 22 studies werden verwerkt, verlagen vitamine B3-supplementen de bloeddruk, C-reactief proteïne (CRP) en de dikte van de carotide-vaatwand. De vitamine B3-supplementen dienen om het NAD+-gehalte op te krikken en worden in deze publicatie daarom NAD+-precursors genoemd.

In studies die voor deze meta-analyse geselecteerd waren, werden twee vormen van vitamine B3 gebruikt: nicotinezuur of nicotinamide.  Een co-enzym dat in talloze enzymatische reacties nodig is. Bij ziekte lijkt NAD+ uitgeput te geraken.

Suppletie van 250 tot 3000 mg verlaagde de bloeddruk met 2,5 mmHg (systole) en 2,15 mmHg (diastole). Hogere dosissen zorgden bovendien voor een sterkere bloeddruk- en ontstekingsverlaging. De CIMT daalde met 0,1 mm en die weerspiegelt de voortgang van atherosclerose.

Nicotinezuur heeft een gunstige invloed op het lipideprofiel, dat is al zeer lang bekend. Onder meer kan suppletie HDL-cholesterol verhogen, dat de bloedvaatwanden gezond moet houden. Verder ondersteunt nicotinezuur de productie van stikstofmonoxide, een reactief stofje dat essentieel is voor de functie van het endotheel.

De veilige inname van vitamine B3 uit voeding en supplementen is 10 mg per dag voor nicotinezuur en 900 mg voor nicotinamide, voor volwassenen.

Bron: voedingsgeneeskunde
Lei L, Zhang X, Lin J et al. Effects of NAD+ precursors on blood pressure, C-reactive protein concentration and carotid intima-media thickness: A meta-analysis of randomized controlled trials. Eur J Clin Invest. 2023; 53(12):e14078 doi:10.1111/eci.14078

You may also like

No Comment

Comments are closed.

Call Now Button