Ons lichaam is opgebouwd uit:
moleculen, deze moleculen vormen samen de cellen,
cellen vormen samen de weefsels
en weefsels vormen organen.
60 triljoen cellen
Voor onderhoud – bescherming – regulering van de fysiologie /stofwisseling in ons lichaam worden er elke dag 150 – 500 biljoen nieuwe cellen aangemaakt.
Al die cellen moeten gevoed en aangestuurd worden.
Nutriënten
Voeding bestaat uit koolhydraten, eiwitten, vetten.
Daarin zitten Nutriënten:
- 26 Vitamines
- Enzymen
- 20 Aminozuren
- Vetzuren
- 72 Mineralen & Spoorelementen
- Plantsterolen
- EN -> Glyconutriënten
Glyconutriënten
Suiker – glucose – monosacharide
Glucose = suiker is de bekendste suiker.
Suiker (glucose) is voor de caloriebehoefte, is brandstof voor cellen, productie van energie.
In ons bloed moet de glucose nuchter tussen de 4.8 en 6.2 mm/L zijn. Teveel is schadelijk voor de gezondheid.
Er zijn in de natuur heel veel enkelvoudige suikers, waarvan er 8 mogelijk 9 essentieel (onmisbaar) zijn in onze stofwisseling.
2 suikers krijgen we voldoende binnen:
- Glucose (suiker)
- Galactose (melksuiker)
De andere “essentiële suikers” zijn:
- Fucose
- Mannose
- Xylose
- N-Acetylglucosamine
- N-Acetylneuraminezuur (siaalzuur)
- N-Acetylgalactosamine
- Arabinose
Het zijn “essentiële suikers” die een andere functie hebben in onze stofwisseling en spelen geen rol in de bloedsuikerspiegel.
Waar zitten essentiële suikers in?
- Aloe Vera
- Arabinogalcatanen: granen, tarwe , prei, wortelen, radijs, kokosnoot, tomaten, rode wijn, curcuma en echinaecea
- Zemelen uit bruine rijst, zacht gekookte havermout
- Borstvoeding
- Bonen, haaienkraakbeen
- Paddestoelen: reishi, maitake, codyceps, shi-i-take
- Pectines: appels en citursfruit
- zeewier, algen en bessen
Glyconutriënten – essentiële suikers
Recent zien we dat er steeds meer studies naar effecten van complexe suikerketens op de gezondheid gedaan worden. Wereldwijd wordt aangenomen dat suikerketens een belangrijke rol spelen in de productie van energie. Steeds meer wordt echter duidelijk dat deze theorie niet meer juist is omdat suikers een veel complexere rol spelen dan vroeger werd gedacht. Het blijkt dat essentiële suikers een belangrijke rol spelen in de communicatie tussen cellen onderling. Ook de processen in de cel worden hierdoor gestuurd. De zeer complexe suikerstructuren vormen als het ware sleutels in deze communicatie. Ook zien we dat suikers gebonden zijn aan eiwitten (glycoproteïnen): ze vormen zo o.a. hormonen.
In de Verenigde Staten is de Nobelprijs voor de Fysiologie of Geneeskunde in 1999 gegeven aan Dr. Günter Blobel . Hij onderzocht een ‘signaalpeptide’ op nieuw gevormde eiwitstructuren in de cel. Deze signaalpeptide bestaat uit een suikerketen gehecht aan een eiwit.
In de jaren ’70 werd deze communicatie al door Prof. Alfred Pischinger uit Wenen beschreven. In het losmazig bindweefsel, het weefsel tussen de cellen, onder de huid en tussen de organen bevinden zich suikereiwitcomplexen, die georganiseerd zijn in een soort kristalnetwerk. De glycobiologie past hier naadloos in. Om als organisme zo gecoördineerd te kunnen functioneren, moet alles samenwerken op hetzelfde moment. Daarin spelen suikerstructuren waarschijnlijk een sleutelrol.
Wat doen glyconutriënten
In 1975 werd wetenschappelijk aangetoond dat deze “suikers” zich verbinden met eiwitten, vetten en andere suikers: glycosilatie. Ze vormen glycoforms / glycomeren, antennes in de vorm van haartjes van eiwitten, waarop zich deze “suikers” gehecht hebben.
Deze glycoforms (een soort antennes) zijn aanwezig op elk celmembraan (celoppervlak). Iedere cel heeft een coating van deze glycomeren, glycocalix genaamd. Glycocalix: mantel van glyconutriënten
De functie van de Glycocalix is communicatie.
Celcommunicatie – besturing – regulering – bescherming
Elke “essentiële suiker” in de coating op de celwand heeft een vaste plaats. Cellen kunnen zo met elkaar communiceren en lezen elkaars codering. Ze zorgen voor de Cel tot Cel Communicatie, de basis waar vanuit onze stofwisseling wordt aangestuurd.
Een goede celcommunicatie is de basis voor de besturing, regulering en bescherming van onze hele stofwisseling (biochemie).
Immers, er moet eerst een opdracht gegeven (gecommuniceerd) worden, alvorens er een proces (in de stofwisseling) uitgevoerd kan worden.
Cellen zenden en ontvangen duizenden malen per seconde boodschappen over en weer.
Gezonde cellen hebben specifieke combinaties van suikers, worden door elkaar herkend en met rust gelaten. Op afwijkende combinaties vindt geen herkenning plaats, ze worden “gelabeld” tot uitscheiding en zo vernietigd (b.v. bacteriën of afwijkende cellen).
Ontbreken van ” essentiële suikers” is het ontbreken van stukjes informati- overdracht. De informatie-overdracht is dan niet optimaal hetgeen gevolgen heeft voor de stofwisseling. Daar waar 2 cellen interactie hebben, spelen deze suikers een rol.
Een optimale celcommunicatie geeft een optimale informatie-overdracht.
Daarmee is onze stofwisseling in staat verstoorde processen te herstellen /op te ruimen.
Functie essentiële suikers op de glycocalix:
- celcommunicatie verbeteren: informatieoverdracht
- aansturing fysiologie
- regulering immuunsysteem, immuunmodulator
- remmen van aanhechting van bacteriën, virussen en parasieten aan de cel
- ontgifting
- regeneratie
- stevigheid bindweefsel
- ondersteuning spijsvertering
- bloedstolling
- hersenstofwisseling, geheugen, concentratie, stemming
- binding aan andere proteïnen, glycoconjugaten b.v. ei – zaadcel (bevruchting)
- zenuwgeleiding, neurotransmissie
- wondgenezing, weefselherstel
- sneller herstel na trauma
- hormoonwerking
- sportprestaties: beter uithoudingsvermogen, sneller herstel na inspanning
- anti-aging