Een vet- en koolhydraatrijke maaltijd verhoogt de ontstekingsstatus in het lichaam, vooral bij mannen en vrouwen met metabool syndroom. Keukenkruiden kunnen die ontstekingen t.g.v. de maaltijd terugdringen. Dat blijkt uit onderzoek aan de Pennsylvania State University, waaraan twaalf mannen met overgewicht en een tweede cardiovasculaire risicofactor meededen. Die aten een calorierijke maaltijd samen met een mengsel van 0, 2 of 6 gram van dertien verschillende keukenkruiden.

Ongezonde eetgewoonten, waaronder hoge inname van verzadigd vet, geraffineerde koolhydraten en suikerhoudende frisdranken gerekend worden, verhogen buitensporig het het ontstekingsniveau na een maaltijd. Ontstekingen ontstaan doordat cellen de toevloed aan glucose en vetzuren niet meer kunnen verwerken, waardoor de oxidatieve last toeneemt.

De testmaaltijd van deze studie bestond uit een kip-curry, een maïsmuffin en een kaneelgebakje, goed voor 1000 kcal en amper 2,9 gram vezels. De maaltijd lokte een piek in witte bloedcellen uit (met name monocyten) die vier uur na de maaltijd op z’n hoogst was. De onderzoekers namen witte bloedcellen af en prikkelden die met een ontstekingsbevorderende stof, opdat de bloedcellen ontstekingsfactoren zouden afscheiden.

De bloedcellen van deelnemers die de zes gram kruiden erbij hadden gegeten, maakten minder IL6, IL8, MCP1 en TNFα aan.
Vier uur na de maaltijd was de afscheiding van IL1β met 1314% gedaald, vergeleken met meting na een maaltijd zonder kruiden.

De drie belangrijkste kruiden uit het mengsel waren kurkuma, gember en kaneel, dat ook oregano, peterselie, basilicum, koriander, komijn, rode peper, rozemarijn, zwarte peper, laurierblad en tijm als ingrediënten had. Zes gram is meer dan wat de gemiddelde Amerikaan per dag eet.

You may also like

No Comment

Comments are closed.

Call Now Button