Aan afslanken is een nadeel verbonden: gifstoffen die zich jarenlang in het vetweefsel opgestapeld hebben, komen dan vrij in het bloed. De meeste giffen zijn vetoplosbaar. Om de gezonde weefsels zoveel mogelijk te ontzien van toxische last, probeert het lichaam alle giffen in het vetweefsel op te slaan. Daar kan het minder schade aanrichten.
Totdat je gaat vermageren en de vetcellen afgebroken worden. Dan stijgt de concentratie aan gifstoffen in je bloed. Een van de zichtbare gevolgen is een daling van de productie van lichaamswarmte. Minder energie wordt verbrand, dus minder vetten worden afgebroken. Hierdoor wordt verder gewichtsverlies bemoeilijkt.
Goed nieuws is dat volgens deze studie er minder ‘organochlorines’ (de giftstoffen die gemeten werden) in ons bloed zitten dan 25 jaar geleden. Gifstoffen kun je vermijden door minder vlees en meer vezelrijke voeding te eten. Organochlorines moeten via de gal verwijderd worden.

Bronnen:
Arguin H, Sanchez M et al. Impact of adopting a vegan diet or an olestra supplementation on plasma organochlorine concentrations: results from two pilot studies. British Journal of Nutrition.10; 103, 1433–1441

You may also like

No Comment

Comments are closed.

Call Now Button