diet healthy food studio isolated

De kans op diabetes type 2 is 4 keer zo hoog bij mensen met obesitas. Een tekort aan vitamines en mineralen zou daarbij wel eens een rol kunnen spelen, zo stelt een Amerikaanse onderzoeker in een recente review van de wetenschappelijke literatuur.

 

Verschillende vitamines en mineralen spelen een belangrijke rol in het glucose metabolisme en de insulinegevoeligheid. Denk aan vitamine D, chroom, thiamine, biotine en vitamine C. Een tekort kan het ontstaan van diabetes in de hand werken, zo luidt de hypothese.

 

Tekorten aan vitamines en mineralen komen regelmatig voor bij mensen met obesitas, ondanks hun hoge voedselinname. Zo blijkt uit onderzoek dat 80 à 90% van de mensen met obesitas een tekort aan vitamine D heeft. Verschillende – maar niet alle – interventiestudies laten een verbetering van de insulinegevoeligheid zien door extra vitamine D. Wellicht geven de 10 klinische studies naar dit onderwerp, die momenteel worden uitgevoerd, binnenkort uitsluitsel.

 

Volgens de auteur moeten artsen rekening houden met mogelijke tekorten aan deze microvoedingsstoffen bij mensen met overgewicht en een verhoogd risico op diabetes. Naast verandering van leefstijl en gezond eten, kan men ook het gebruik van supplementen overwegen.

 

Bron: ISRN Endocrinol.

You may also like

No Comment

You can post first response comment.

Leave A Comment

Please enter your name. Please enter an valid email address. Please enter a message.

Call Now Button