web_citroensap_fermentatieDagelijkse consumptie van gefermenteerd citroensap vermindert klachten van atopische dermatitis (eczeem). Japanse artsen hebben dit getracht aan te tonen in een niet-gecontroleerde dubbele trial. Bij een aantal deelnemers daalden de symptomen opmerkelijk, met een sterk positieve weerslag op de levenskwaliteit. Ook scores voor vragenlijsten van emotionele klachten gaven een gunstig beloop aan.

Het aantal patiënten met allergische klachten neemt wereldwijd toe. Klachten reiken soms ver: hoofdpijn, slapeloosheid, angst en frustratie. De huidige behandelingen zijn duur en hebben bijwerkingen.

Probiotica bieden mogelijkheden voor allergieën, denk aan bepaalde stammen van melkzuurbacteriën bij pollenallergie. Lactobacillus plantarum YIT 0132 is een melkzuurbacteriestam die goed in citroensap kan gedijen. Uit testen bij muizen blijken ze een anti-inflammatoir karakter te hebben. Bovendien heeft deze Japanse onderzoeksgroep het gefermenteerde citroensap al met succes uitgetest bij patiënten met allergie voor pollen van de Japanse ceder.

De onderzoeksgroep koos voor een dubbele trial: patiënten kregen van oktober tot februari 2012 en van oktober tot december 2013 hun testdranken (geen controlegroep). Aan de tweede trial namen veel mensen uit de eerste trial deel. De trials werden in de droge Japanse wintermaanden gehouden, wanneer de symptomen van dermatitis het felst manifesteren. De effecten hielden minstens acht weken aan na behandelperiode. Ook niveaus voor IgE daalden.

Bron: Harima-Mizusawa N, Kamachi K, Kano M et al.Beneficial effects of citrus juice fermented with Lactobacillus plantarum YIT 0132 on atopic dermatitis: results of daily intake by adult patients in two open trials. Biosci Microbiota Food Health.
2016;35(1):29-39

You may also like

No Comment

Comments are closed.

Call Now Button